18 Ocak 2011 Salı

Kime göre neye göre ?

Anlamıyorum..
Büyük hedef nedir, küçük hedef nedir ?
Kime göre büyük hedef kime göre küçük hedef belirlenir..
Öncelikle herkesin büyük küçük tanımı özneldir..Bakış açısıyla ilgili bişeydir..
Son zamanlarda çokça büyük hedef küçük hedef konuşmalarının içinde buluyorum kendimi..
Meşhur ''okul bittikten sonra ne olacaksın'' cümleleri vardır ya ne desem tatmin edemiyorum kimseyi..Biri aa neden hedefini küçültüyorsun prof. olsana diyor..Biri neden editör olcaksın kendi dergini çıkarsana ..Kişisel gelişim kitaplarının içine düşmüşçesine ''herşey sende biter sen iste olur''lu cümleler kuruyorlar..Bu insanlara baktığımda kariyer planlarımla ilgili olan dalda hiçbir bilgisi olmadıklarını görebiliyorum aslında..Senin için büyük hedef ne diyor biri.. Ben Vogue'da editör olucam diyorum peh bu mu büyük kendi dergini çıkar diyorlar. Abi  lisede okul dergisi çıkarmaya mı benziyor bu iş...Şimdi baktığımızda bir Vogue Bir Instyle hep bir holginde bağlı ne biliyim Biri Doğuşa bağlıdır biri Cinere bağlıdır..Ben içinde 3 5 hikaye resim olan bir dergiden sözetmiyorum ki..Bu dergilerde senin dışında zilyon çalışan var..Fotoğrafçısı,makyözü,o editörü bu editörü,şu taşıyıcısı,şu ofisboyu,şu stüdyosu...Bu demek oluyor ki ben bir dergi çıkarmakla yetinmeyip.Sağlam bir ofis,stüdyolar,idari kadroda oluşturucam..Hayır..Gerçekçilik diye birşey vardır ki buda kişisel gelişim kitaplarından çok uzaktır..Ben Türk Üniversitesinde eğitim almış,İngilizceyi kursla desteklemekten öte yurt dışına çıkıp eğitim görmeden ileri düzey konuşma imkanı olmayan bir öğrenciyim..Bu dergilerin başlarına şöööööyle bir bakıldığında adamların özgeçmişindeki türkçe karakterleri say bir elin parmağını geçmeyecek kadar. Demem şu ki.. İmkanlar vardır..Gerçekler vardır..Sen bu imkanlar ve gerçekler çerçevesinde en iyisini yaparsın..Büyük hedef o çizginin sınırında biter..He geçersen hayal olur..Hayaller gerçek olur mu?..Neden olmasın..Ama geleceğini bir hayalin peşinde kurmak bana göre bir iş değil arkadaş...Eleştirdiğimiz şeyler hakkında azıcık bilgili olalım..Sen birine akıl verebiliyorsan önce ondan daha deneyimli olman gerek bu konuda..
Son olarak bana bir kitap önererek bitirdi konuşmayı..Bunu okuyacakmışım sonra konuşucakmışız ..
''Zengin Baba yoksul Baba''
Bakın kitabın tanıtımına..
Zengin olmak isteyen herkes okumalı !

Meseleyi bu kadar uzatmasam sadece bunu yazsam bile eminim beni anlayanlarınız olacaktı..Tahmin edersiniz ki bu insan okuduğu bölümle alakası olmayan 'kolay ve hızlı para kazanmanın adresi Network'' işiyle farkında olmadan uğraşan yüksekokul mezunu çok sevdiğim bir arkadaşım...

Mesela Zengin olmayı istemek değil, mesela olmayı istediğin yerde olmak !
Bu kimimiz için evde çocuklarıyla oturmak, kimimiz için geleceğe aydın bir nesil yetiştirmek, kimimiz için bankada para saymak, kimimiz içinde memur olmak mesele..
Kimsenin şahsi meselesine büyük küçük sıfatlarını yüklemek doğru değildir..
Şahsımca !

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Ahkam kesmek istemem ama,
İlk önce kendin olmakla başlamalı insan hayata..Yüreğine ve aklına bi sormalı en çok ne istersin diye..İkisi arasında kalırsa orta yolu bulmaya çalışmalı..Sadece yüreğinin sesini dinlersen hayal kırıklığı olabilir, sadece mantıkla hareket etmekte derin bir mutsuzluğa itebilir.
Hiçbir hayal ulaşılmaz değildir.
Hayalinin peşini asla bırakma!!!

Pele dedi ki...

Ben zaten hayalimin peşindeyim anlatmak istediğimde bu..Ama insanların gelip oda ne ! büyük düşün tarzı konuşmalarına kızıyorum..